Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są podstawowe metody czyszczenia separatorów tłuszczu

Utrzymanie czystości w gastronomicznych obiektach obejmuje także dbałość o systemy odprowadzania ścieków. Na rynku dostępnych jest parę sprawdzonych metod usuwania złogów tłuszczowych z takich instalacji. Najbardziej popularną metodą jest czyszczenie separatorów w sposób ręczny, jakie polega na opróżnieniu całego zbiornika i usunięciu zalegających osadów za pomocą szczotek, szpachelek i innych narzędzi.

Pracownicy serwisowi otwierają pokrywę do separatora, wyciągają zgromadzone osady stałe czy tłuszcz, a następnie czyszczą wnętrze urządzenia, skrobiąc przywarte zanieczyszczenia. Ta metoda sprawdza się głównie w przypadku małych separatorów, kiedy ilość zgromadzonego tłuszczu w środku nie jest duża. Alternatywnym rozwiązaniem jest próżniowe czyszczenie, które wykorzystuje specjalistyczne wozy asenizacyjne wyposażone w pompy ssące o dużej mocy. Odpowiednio zakończona końcówka ssącego węża zostaje wprowadzona do środka separatora, a powstałe podciśnienie wciąga całą zawartość do cysterny pojazdu.

Metoda ta sprawdza się bardzo dobrze przy dużych separatorach tłuszczu i znacznych ilościach zanieczyszczeń w środku. Jej zaletą jest szybkość działania oraz możliwość opróżniania jednocześnie studzienek kanalizacyjnych znajdujących się w pobliżu. Minusem bywa mocno ograniczony dostęp do trudno dostępnych miejsc, do jakich można nie dociągnąć węża ssącego. Wykonując przegląd separatorów warto zwrócić uwagę na stan filtrów i sitek, jakie również wymagać mogą wymiany albo czyszczenia. W ostatnim czasie pojawiło się również czyszczenie biologiczne, wykorzystujące specjalne preparaty zawierające bakterie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz